Skip to content

Fiddleheads i Międzynarodowy współczynnik znormalizowany

1 miesiąc ago

449 words

Wiele leków i pokarmów wpływa na odpowiedź na doustne antykoagulanty.1 Opisujemy zmianę międzynarodowego współczynnika znormalizowanego (INR), który był spowodowany spożyciem fiddleheadów.
73-letni mężczyzna z migotaniem przedsionków miał INR 1,71 dnia 5 czerwca 1997 r. Poprzednie cztery odczyty, które miały miejsce w lutym 1997 r., Mieściły się w zakresie terapeutycznym od 2 do 3, a ogólnie 70 procent wartości od połowy 1996 r. do końca 1997 r. uznawano za mieszczące się w zakresie terapeutycznym. Podczas obszernych pytań dotyczących spożycia pokarmu w tygodniu poprzedzającym INR na poziomie 1,71 pacjent stwierdził, że jadł bułeczki na kolację podczas dwóch poprzednich wieczorów. Został poinstruowany, aby wziąć dodatkową 5 mg dawkę warfaryny w dniu badania, ale poza tym w celu utrzymania normalnego trybu leczenia. INR mierzone w ciągu kilku następnych miesięcy mieściły się w zakresie terapeutycznym.
Fiddleheads, pastuchy paproci, są spożywane jako przysmak przez wielu ludzi w północno-wschodniej Ameryce Północnej, ale także w innych częściach świata, szczególnie wiosną, gdy są świeże. Ponad 600 000 funtów rocznie jest eksportowanych z samego Nowego Brunszwiku (Dykeman B, New Brunswick Department of Agriculture and Rural Development: komunikacja osobista). Biorąc pod uwagę subtelną zieleń, liściastą naturę fiddleheadów i ich spożycie przez naszego pacjenta przed niskim odczytem INR, zmierzyliśmy zawartość witaminy K1 (filochinon) w próbce.
Sześć oddzielnych homogenizowanych porcji próbki fiddlehead miało zawartość witaminy K1 170,9 .g na 100 g (zakres, 146,3 do 191,3); jest to prawie równoznaczne ze stężeniami w brokułach (205 .g na 100 g, zakres od 147 do 230) .3 Nasz pacjent spożywał od 300 do 600 g fiddleheadów podczas dwóch posiłków lub około 510 do 1020 .g witaminy K1 – a wystarczająca ilość, aby obniżyć jego INR. Co ciekawe, miał również dwa INR w zakresie subterapeutycznym pod koniec maja i na początku czerwca 1996 r., Zbiegając się z sezonem fiddlehead.
Zużycie fiddlehead, zwykle ograniczone do późnej wiosny w Ameryce Północnej, może przejściowo obniżyć INR.
WR Bartle, Pharm.D.
Sunnybrook Health Science Center, Toronto, ON M4N 3M5, Kanada
Guylaine Ferland, Ph.D.
University of Montreal, Montreal, QC H3C 3J7, Kanada
3 Referencje1. Wells PS, Holbrook AM, Crowther NR, Hirsh J. Interakcje warfaryny z lekami i żywnością. Ann Intern Med 1994; 121: 676-683
Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Ferland G, Sadowski JA. Zawartość witaminy K1 (filochinon) w zielonych warzywach: wpływ dojrzewania roślin i położenie geograficzne. J Agric Food Chem 1992; 40: 1874-1877
Crossref Web of ScienceGoogle Scholar
3. Stoisko SL, Weibrauch JL, i in. Zawartość witaminy K1 (filochinon) w żywności: tymczasowa tabela. J Food Comp Anal. 1993; 6: 109-120
CrossrefGoogle Scholar
(3)
[więcej w: Mimośród, dekstran, bikalutamid ]
[podobne: zatorowość płucna objawy, zespół aspergera test, zespół aspergera u dorosłych ]

0 thoughts on “Fiddleheads i Międzynarodowy współczynnik znormalizowany”

  1. [..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: Odszkodowania za wypadek komunikacyjny[…]