Skip to content

Brak toksyczności owsa u pacjentów z opryszczkowym zapaleniem skóry

2 tygodnie ago

1020 words

W swoim raporcie na temat braku toksycznego wpływu owsa na pacjentów z opryszczkowym zapaleniem skóry Hardman et al. (Wydanie 25 grudnia) stwierdzam, że umiarkowane ilości owsa można bezpiecznie włączyć do diety tych pacjentów. Wniosek ten jest zgodny z wynikami ostatnich badań dotyczących celiakii u dorosłych.2 Uważamy jednak, że obecnie nierozsądne jest doradzanie pacjentom wrażliwym na gluten, że owies jest bezpieczny.
Brak toksycznego ugrupowania w owsie nie został wyraźnie wykazany. Hardman i in. stwierdzają, że sekwencja glutamina – glutamina – glutamina – prolina-fenyloalanina-prolina, która może być częścią toksycznego epitopu w glutenach, nie występuje u owsa. Jednakże obecna jest sekwencja glutamina-glutamina – glutamina – prolina – fenyloalanina. Przeciwciała monoklonalne przeciwko enterotoksycznym peptydom pszenicy mają reaktywność krzyżową z peptydami owsianymi.3 Okładki owsiane mogą również stymulować reakcję immunologiczną w próbkach z biopsji jelitowej.4
Chociaż pozornie nietoksyczny charakter owsa może wynikać z niskiego odsetka prolaminy owsianej, a jedynie duże jej ilości są szkodliwe, niektórzy pacjenci mogą mieć wyjątkową wrażliwość, jak to ma miejsce w przypadku dobrze znanej zmiennej wrażliwości na gluten wśród pacjentów z celiakią. Niewielka liczba pacjentów w tych badaniach1,2 może być niewystarczająca do wykrycia takiego działania. W większym, fińskim badaniu, 5 pacjentów spożywających owies, dwa z opryszczkowym zapaleniem skóry wycofały się z nasileniem swędzenia (często pierwszą oznaką zaostrzenia), a dwie wycofały się z objawami brzucha.
Hardman i wsp.1 oraz Srinivasan i wsp.2 wykorzystali owies przebadany pod kątem zanieczyszczenia glutenem za pomocą kilku metod biologii molekularnej. Metody te są wyraźnie niedostępne dla pacjentów wrażliwych na gluten, którzy nie są w stanie stwierdzić, które preparaty z owsa zostały zanieczyszczone glutenem podczas zbioru lub mielenia. Nawet mały stopień zanieczyszczenia może przyspieszyć nawrót choroby, jak wykazano u pacjentów z celiakią, którzy otrzymują mikro-wyzwania glutenu.
Zasada, że umiarkowana ilość owsa jest bezpieczna, może prowadzić tylko do błędnej interpretacji i dezorientacji, z możliwością, że zostanie ona ogólnie zaakceptowana wśród pacjentów wrażliwych na gluten, że owies jest bezpieczny. Niektórzy pacjenci mogą spożywać duże ilości owsa w wielu różnych postaciach, z różnymi ilościami zanieczyszczeń glutenu, w celu poprawy diety o ograniczonym składzie. Dopóki nie można jednoznacznie udowodnić braku toksyczności, a produkty owsiane oznakowane jako wolne od zanieczyszczeń glutenem, pacjentom należy zalecić unikanie owsa.
Nick Parnell, MRCP
H. Julia Ellis, Ph.D.
Paul Ciclitira, MD, Ph.D.
St. Thomas Hospital, London SE1 7EH, Wielka Brytania
5 Referencje1. Hardman CM, Garioch JJ, Leonard JN, i in. Brak toksyczności owsa u pacjentów z opryszczkowym zapaleniem skóry. N Engl J Med 1997; 337: 1884-1887
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Srinivasan U, Leonard N, Jones E, i in. Brak toksyczności owsa w celiakii dorosłych. BMJ 1996; 313: 1300-1301
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
3 Ellis HJ, Doyle AP, dzień P, Ciclitira PJ. Celiakia: pomiar toksycznego peptydu pszenicy w żywności bezglutenowej. Gut 1995; 36: Suppl 1: A65-A65 abstract.
Google Scholar
4. Leone NA, Mazzarella G, Ciacci C, i in. Owies prolaminy in vitro aktywują odporność komórkową zależną od komórek jelitowych w celiakii. W: Collin P, Maki M, wyd. Siódme międzynarodowe sympozjum na temat Celiakii, Tampere, Finlandia, 5-7 września 1996 r. Tampere, Finlandia: Lege Artis, 1996: 69.
Google Scholar
5. Janatuinen EK, Pikkarainen PH, Kemppainen TA, i in. Porównanie diety z owsem i bez owsa u dorosłych z celiakią. N Engl J Med 1995; 333: 1033-1037
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
Odpowiedź
Autorzy odpowiadają:
Dla redaktora: Reaktywność krzyżowa przeciwciała monoklonalnego z enterotoksycznymi peptydami pszenicy z peptydami owsianymi nie dowodzi toksyczności. Przeciwciała mogą rozwijać się do epitopów peptydów mających zaledwie sześć reszt aminokwasowych. Przeciwciała wobec peptydu gliadyny o 19 resztach mogą nie być swoiste dla części peptydu, która jest aktywna w chorobie trzewnej, ponieważ najmniejszy znany peptyd aktywny ma tylko 12 reszt aminokwasowych.1 Ponadto, Ellis i in. odkryli, że przeciwciało do podobnej, ale nieco większej, aktywnej sekwencji gliadyny, które zawierało peptyd o 19 resztach wspomniane powyżej, wykazało silniejszą reakcję na peptydy owsiane niż na frakcję Frasera III.2. Tak więc to szczególne przeciwciało prawdopodobnie nie było reagując głównie z aktywnymi chorobami trzewnymi peptydami gliadyny.
Nie wynika to z faktu, że prolaminy owsiane mogą indukować wytwarzanie przeciwciał w próbkach pobranych z biopsji in vitro, co koniecznie wywołuje enteropatię. Peptydy z wielu różnych białek prawdopodobnie łatwiej wchłaniają się u pacjentów z celiakią i powodują produkcję przeciwciał, ale nie ma jeszcze dowodów na to, że te przeciwciała (lub peptydy) odgrywają główną rolę patogenną.
Parnell i in. stwierdzają, że u pacjentów z celiakią występują różne stopnie wrażliwości na gluten i obawiają się, że pacjenci o większej wrażliwości mogą być narażeni na ryzyko spożywania owsa. Jednak wszyscy pacjenci mają pewne zmiany (co najmniej wzrost liczby limfocytów śródnabłonkowych, jeśli nie zmniejszenie liczby kosmków i wysokości komórek nabłonka) w błonie śluzowej jelit z prowokacją glutenem. W naszym badaniu i tych, które poprzednio zgłaszano z owsem, nie zanotowano zmian w błonie śluzowej jelita.
Jesteśmy zaskoczeni komentarzem na temat niezdolności pacjentów do ustalenia zanieczyszczenia owsa. To nie pacjenci muszą testować czystość owsa; firmy sprzedające owies i ich produkty powinny przeprowadzić testy, co już zostało udowodnione.
Parnell i współpracownicy twierdzą, że nie wykazano braku toksycznego ugrupowania w owsie. Co ważniejsze, nie wykazaliśmy żadnego toksycznego wpływu owsa na skórę lub jelita u pacjentów z opryszczkowym zapaleniem skóry. Jeśli taki efekt istnieje, pozostaje do wykazania.
Catherine M. Hardman, MRCP
Lionel Fry, MD
St. Mary s Hospital, Londyn W2 1NY, Wielka Brytania
2 Referencje1 Marsh MN, Morgan S, Ensari A, i in. Aktywność in vivo peptydów 31-43, 44-55, 56-68 .-gliadyny w enteropatii wrażliwej na gluten (GSE). Gastroenterology 1995; 108: Suppl: A871-A871 streszczenie.
Sieć ScienceGoogle Scholar
2. Ellis HJ, Doyle AP, dzień P, Wieser H, Ciclitira PJ. Wykazanie obecności aktywujących celiakię epitopów podobnych do gliadyn w słodu jęczmiennym. Int Arch Allergy Immunol 1994; 104: 308-310
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
(11)
[przypisy: cilostazol, bikalutamid, cefepim ]
[podobne: hiperamonemia, zapalenie migdałków objawy, zapalenie nerwu twarzowego ]

0 thoughts on “Brak toksyczności owsa u pacjentów z opryszczkowym zapaleniem skóry”

  1. [..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: catering dietetyczny Katowice[…]